13 weken echo

Vanaf 1 september wordt de prenatale screening uitgebreid. Naast de NIPT en de 20 weken echo kun je kiezen voor een 13 weken echo.

De 13 weken echo is een medisch onderzoek naar lichamelijke afwijkingen bij je kind. Het onderzoek is vergelijkbaar met de 20 weken echo. Bij deze beide echo’s wordt er op een gestructureerde manier gekeken naar je kind. Het doel van de 13 weken echo is om al eerder in de zwangerschap (tussen 12+4 en 14+3 weken) grote aangeboren afwijkingen op te sporen, die normaal pas bij de 20 weken echo ontdekt worden. Hierdoor is er voor ouders meer tijd om onderzoeken te laten doen en keuzes te maken in het behouden of afbreken van de zwangerschap.

Het verschil tussen de 13 en 20 weken is natuurlijk de grote van je kind. Hierdoor kan het voorkomen dat een afwijkingen nog niet gezien wordt bij de 13 weken echo, maar wel bij de 20 weken echo. Bij de 13 weken echo wordt er niet gekeken of je kind een jongen of een meisje is.

Het verschil tussen de 13 weken echo en de NIPT is dat bij de NIPT er gekeken wordt naar chromosomale afwijkingen zoals het Down-, Edwards- en Patausyndroom. Bij de de 13 weken echo wordt er gekeken naar lichamelijke afwijkingen zoals hartafwijkingen, waterhoofd, open rug, nierafwijkingen, gat in de buikwand of afwijkingen aan de botten.

IMITAS studie

Op dit moment wordt in Nederland onderzocht met de IMITAS studie of de 13 weken echo een goede aanvulling is op de huidige onderzoeken. Wanneer je kiest voor deze extra echo, kies je voor deelname aan deze IMITAS studie. Dit houdt in dat je toestemming geeft om je zwangerschapsgegevens te delen en dat je gevraagd kan worden om een of meerdere vragenlijsten in te vullen.

Heb je interesse in de 13 weken echo en is je uitgerekende datum na 26 februari 2022, dan vernemen wij dit graag van jou. Mail naar info@kortekaas-verloskundige.nl met je naam, geboortedatum en telefoonnummer.

Heb je vragen over de echo of zijn er onduidelijkheden? Uiteraard mag je altijd contact met ons opnemen tijdens het telefonische spreekuur van 14-15 uur, 070 325 89 15.

 

De folder over de 13 weken echo en de 20 weken echo vind je hier in meerdere talen.

De informatiebrief en toestemming voor deelname aan de IMITAS studie kun je hier lezen.