Bilirubine / geel worden

Soms wordt een baby geel. Deze gele kleur wordt veroorzaakt door het bilirubine. Dit is het afvalprodukt van het teveel aan rode bloedlichaampjes die  afgebroken worden na de geboorte. Via de lever wordt er een stofje geleverd dat zich bindt aan dit bilirubine zodat dit op een veilige manier in de loop van de dagen afgevoerd kan worden.

Dit is een onschuldige aandoening die op zichzelf geen gevaar kan. Wij zullen samen met de kraamhulp de baby goed in de gaten houden.

Het is belangrijk dat de baby dan goed caloriën binnen krijgt, dus dat hij/zij  een goede stofwisseling heeft, zodat deze afvalstof uit geplast en gepoept wordt.

Wanneer wij de baby te geel vinden meestal in combinatie met matig drinken, zullen wij bloed (laten) afnemen en wordt het bilirubine in het laboratorium bepaald.

Dezelfde dag krijg je dan de uitslag.

Indien deze waarde te hoog is, wordt je baby opgenomen voor fototherapie.De baby ligt dan helemaal bloot in een lekkere warme couveuse ( met een brilletje ter bescherming van de oogjes) ondere een speciale lamp waardoor het bilirubine over het algemeen snel daalt. Een enkele keer is er een wisseltransfusie nodig.