Foliumzuur

Wat is foliumzuur?

Foliumzuur is een B vitamine. Foliumzuur heeft een positieve invloed op de ontwikkeling (sluiting) van de neuraalbuis, waaruit zich tijdens de embryonale periode de hersenen en het ruggenmerg ontwikkelen. De kans op spina bifida (open rug) of anencefalie (de schedeldak ontbreekt dan vrijwel geheel en een deel van de hersenen is in ontwikkeling achtergebleven) is dan kleiner. Wanneer dit in de 1e graad van de familie al voorkomt, neem dan contact met ons op!

In 2006 is er wetenschappelijk onderzoek gepubliceerd waaruit blijkt dat foliumzuur tijdens de zwangerschap een positieve bijdrage levert aan de doorstroming van de placentabloedvaten. Hoe beter deze bloedvaten hoe beter de de doorstroming (voorziening) naar de baby is. Het advies is dan ook om de gehele zwangerschap een multivitaminepreparaat voor zwangeren te gebruiken.

 

Waar zit foliumzuur in?

Foliumzuur is een B vitamine dat onder andere voorkomt in bladgroentes, noten, eieren, vlees, vis, volkorenbrood, bananen.

Foliumzuur kan je in tabletvorm kopen bij de drogist of apotheek. Ook de multivitamines, specifiek voor zwangere vrouwen, bevatten de juiste dosering foliumzuur.

Het advies is om dagelijks 0.5 mg foliumzuur te nemen als je zwanger wilt worden.

Gebruik foliumzuur minimaal tot en met de 12e week van de zwangerschap.

 

Meer informatie over foliumzuur?

Meer over foliumzuur kan je lezen op de speciale website: www.strakszwangerworden.nl.

Via deze site kan je ook de folder over foliumzuur zwangerschap downloaden in het Nederlands en ook in diverse andere talen: Engels, Turks, Arabisch, Surinaams, Papiamento en Chinees.