Geboorteplan

Wat is een geboorteplan?

Een geboorteplan is een document waarin je, je wensen rondom de bevalling aangeeft. Een geboorteplan wordt ook wel bevalplan of bevallingsplan genoemd en is een communicatiemiddel met je hulpverlener. Het plan moet eenvoudig, duidelijk en beknopt zijn zodat wij als hulpverleners er gemakkelijk mee uit de voeten kunnen. Dit plan wordt bewaard in je elektronisch dossier. We vertellen je graag meer over het geboorteplan, dus lees vooral verder.

Waarom een geboorteplan?

Regelmatig gaat een bevalling anders dan men had voorspeld. Tijdens een bevalling ontbreekt soms de tijd om uitgebreid een situatie te bespreken. Een geboorteplan schrijven kan je helpen met de voorbereiding op de bevalling. Zelf ontdekken wat je belangrijk vindt, wat jouw ideeën en wensen zijn en hoe je graag wilt dat er met je om gegaan wordt is dan een goed idee. Het is voor jou en jouw zorgverleners een manier om elkaar beter te begrijpen, dit komt de samenwerking tijdens de bevalling ten goede en voorkomt miscommunicatie.

De onderdelen van het geboorteplan

Het geboorteplan bestaat uit verschillende onderdelen. Hieronder leggen we deze onderdelen stuk voor stuk uit zodat je precies weet welke informatie je bij welk onderdeel in kunt vullen.

1. Algemeen

Hier vul je een aantal algemene zaken in zoals jouw geboortedatum en naam, alsmede hoeveel kinderen je hebt en hoe vaak je zwanger bent geweest. Dit wijst zichzelf in het document.

2. Ervaringen van een vorige bevalling

Een moeilijk verlopen bevalling in het verleden kan een stressfactor zijn bij de komende bevalling. Positieve ervaring kunnen je juist weer vertrouwen geven. Vul hier de ervaringen in die je relevant vindt of die je graag wilt vertellen zodat de hulpverlener hier rekening mee kan houden.

3. De omgeving tijdens uw bevalling

Je kunt niet altijd de plaats kiezen waar je gaat bevallen, maar toch kan de plek waar je bevalt zo aangenaam mogelijk worden gemaakt. Geef hier aan welke omgeving je prettig vindt en hoe we een prettige sfeer voor je kunnen creëren. Denk aan licht, geluid en rustgevende elementen. In het ziekenhuis is vrij veel mogelijk, dus geef gerust zoveel mogelijk dingen aan.

4. Begeleiding en communicatie:

Het kan voorkomen dat je tijdens de bevalling te maken krijgt met een andere zorgverlener dan degene die je tijdens de zwangerschap heeft begeleid. Ook kunt je te maken krijgen met zorgverleners in opleiding. Belangrijk is dat je op de hoogte bent van de dingen die gaan gebeuren en dat je weet waarom ze gebeuren. Is iets niet duidelijk? Vraag er dan gerust naar. We vinden een duidelijke communicatie tussen jou, jouw partner en de zorgverlener(s) belangrijk. Wie zijn er mogelijk bij jouw bevalling aanwezig? Wat verwacht je van onze begeleiding?

5. Houdingen

Het is tijdens jouw bevalling meestal mogelijk om de houding aan te nemen die je het prettigst vindt. Dit geldt ook wanneer jouw bevalling in het ziekenhuis plaatsvindt. Vooraf is het niet altijd goed te bepalen hoe je de weeën het beste zult opvangen. Toch kunt je hier aangeven of je ervaring hebt met bepaalde houdingen of wensen daarvoor zodat hier rekening mee kan worden gehouden.

6. Omgaan met pijn

Met een goede ademhaling, ontspanningstechnieken, vertrouwen en concentratie is de pijn vaak goed te hanteren. De aanwezigheid en coaching door een vertrouwd persoon is hierbij erg belangrijk. Ons team kan hierin ook een grote rol spelen. Andere zaken die kunnen helpen zijn een prettige houding, massages en warmte (denk aan kruiken of een douche) kunnen helpen. Er kan echter een moment komen dat dit niet meer voldoende is. Bij ons zijn verschillende vormen van pijnbestrijding mogelijk. Jouw wensen en ideeën met betrekking tot het omgaan met pijn kunt je hier aangeven.

7. Rondom de geboorte

Hier geef je aan hoe je wilt dat er met de baby omgaan wordt als hij of zij net geboren is. Zaken zoals lichamelijk contact, borstvoeding geven en wie de navelstreng doorknipt kun je hier noteren.

8. Overige wensen

Mocht het zo zijn dat je nog bepaalde zaken aan wilt geven, maar dat je daar nog geen geschikte plek voor heeft gevonden in de vorige stappen van het geboorteplan, dan kun je die hier noteren. Is er dus nog iets waarvan je wilt dat wij dat weten, schrijf dat dan vooral op.

Vul het geboorteplan zorgvuldig in

Het is belangrijk dat je het bevalplan zorgvuldig en duidelijk invult. Je bent er waarschijnlijk niet erg lang mee bezig, maar het is wel handig wanneer je er even de tijd voor neemt. Het bevallingsplan zorgt er namelijk voor dat jouw wensen zo goed mogelijk worden ingewilligd. Je helpt dan niet alleen jezelf maar ook ons als jouw hulpverleners om de bevalling zo goed mogelijk te laten verlopen op de manier die jij zelf voor ogen hebt.

Onderstaande link linkt door naar een voorbeeld van het geboorteplan:
Geboorteplan

Bij vragen kunt u ons gerust benaderen

Heb je vragen tijdens het invullen van het geboorteplan, of kom je er niet helemaal uit? Neem dan gerust contact met ons op. We helpen je dan graag verder bij het invullen. Tijdens een consult zullen we samen met jou het geboorteplan (bevalplan) bespreken. Tijdens dit consult geven we je ook, wanneer je dit wenst, extra uitleg over de mogelijkheden van pijnstilling tijdens de bevalling.

" Labor is the only blind date where you know you will meet the love of your life "

" The moment the child is born, the mother is also born "

" You cannot buy happiness. Happiness is born "

" A baby is born with a need to be loved - and never outgrows it "

" A child is a love that lasts a lifetime "

" Sometimes the littlest things take up the most room in your heart "

" A new baby is like the beginning of all things - wonder, hope a dream of possibilities "