Gevoelige borsten

Wanneer je zwanger bent verandert er veel aan je lichaam, zo ook aan je borsten. Je borsten worden voorbereid om na de bevalling borstvoeding te kunnen geven. Veel moeders in spe merken dat hun borsten gevoelig worden of zelfs pijnlijk. Maar hoe komt dit nu precies? En zijn gevoelige borsten normaal? Wij leggen het je graag uit.

Gevoelige borsten als je zwanger bent

Gevoelige borsten tijdens de zwangerschap is een normaal verschijnsel. Wanneer je gevoelige borsten krijgt, verschilt per vrouw en per zwangerschap; voor de ene vrouw is het een van de eerste tekenen van een zwangerschap terwijl andere vrouwen  hier niets van merken. Je borsten worden gevoelig door de zwangerschapshormonen waarbij het klierweefsel en de structuur van de borst verandert. Gevoelige borsten gedurende de hele zwangerschap is ook een normaal verschijnsel; je hoeft je hier geen zorgen over te maken.

Verandering borsten

Naast dat je borsten gevoelig kunnen worden tijdens de zwangerschap, kan het ook zo zijn dat je cupmaat groter wordt en dat je borsten zwaarder worden. Bij sommige vrouwen groeien de borsten zo’n 1 à 2 cupmaten. Bij andere vrouwen worden de borsten alleen zwaarder. Dit is allebei normaal en zegt niets over het wel of niet kunnen geven van borstvoeding of de kwaliteit van de voeding. Bij sommige vrouwen zie je dat de aderen van de borsten meer zichtbaar worden, ook dit is een normaal verschijnsel. Bij de meeste  vrouwen worden de tepel en de tepelhof donkerder doordat het pigmenthormoon  beïnvloed wordt door de zwangerschapshormonen, mogelijk worden de tepels hierdoor steviger. Al vroeg in de zwangerschap kan er vocht uit je borsten komen lekkende borsten), dit vocht wordt colostrum of voormelk genoemd.  Dit lekken kan al vanaf de derde maand voorkomen, maar kan tegen het einde van je zwangerschap, of helemaal niet tijdens de zwagerschap.

Wat te doen tegen gevoelige borsten?

Je kunt gevoelige of zelfs pijnlijke borsten niet voorkomen. Mogelijk kun je de klachten iets verminderen door het kopen van een ondersteunende beha of een zwangerschapsbeha die gemaakt is van een zachte stof waardoor het prettig aanvoelt en niet schuurt langs de huid.