IJzertekort

IJzer is een mineraal dat in 2 vormen voorkomt in het eten: als haemijzer en non-haemijzer. Haemijzer zit alleen in dierlijke producten zoals vlees, vis en gevogelte. Non-haemijzer zit vooral in plantaardige voedingsmiddelen zoals groente en brood.

Een ijzertekort komt regelmatig voor tijdens de zwangerschap.  Je maakt in de zwangerschap een liter extra volume aan, waardoor er verdunning optreedt. Dit kan zich uiten in een laag ijzergehalte of lage ijzervoorraad. Op indicatie krijg je ijzertabletten voorgeschreven.

Onderstaande adviezen kunnen, naast het slikken van de ijzertabletten, helpen om je ijzergehalte te doen stijgen:

– Eet regelmatig vlees. Vooral rund- of lamsvlees bevatten veel ijzer
– Eet volkorenbrood, volkorenpasta en peulvruchten, zoals bruine bonen en linzen
– Neem bij elke maaltijd groenten of fruitsoorten die rijk zijn aan vitamine C; het lichaam neemt het ijzer dan beter op
– Kies bij voorkeur vleesvervangers die ijzer bevatten
– Neem 1 uur voor tot 1 uur na je warme maaltijd geen melkproducten, koffie of thee
– Slik multivitamines voor zwangere vrouwen