Rookvrije zwangerschap

Roken in de zwangerschap brengt duidelijke risico’s met zich mee. Zelf roken, maar ook veelvuldig verblijf in een rokerige omgeving kan een nadelige invloed op de zwangerschap hebben. In sigaretten zitten schadelijke stoffen. Ze zorgen voor een verminderde doorbloeding van de placenta (moederkoek) en daardoor een verminderde zuurstoftoevoer naar het kind.

Gevolgen van roken
Als gevolg van de verminderde doorbloeding en de afgenomen zuurstoftoevoer bestaat het risico dat de baby minder goed groeit. Kinderen van rokende moeders hebben daarom vaker een (te) laag geboortegewicht en worden ook vaker te vroeg geboren dan kinderen van niet-rooksters. Ze kunnen daardoor kwetsbaarder zijn. Tijdens hun eerste levensjaren hebben ze vaker ziekten aan de luchtwegen. Er zijn aanwijzingen dat wiegendood vaker voorkomt als er in de buurt van de baby gerookt wordt.

Advies
Het advies aan beide ouders luidt dan ook: stop met roken en vermijd zo veel mogelijk rokerige ruimten. Ophouden is voor velen moeilijk. Toch is stoppen beter dan minderen: zo voorkom je dat je terugvalt in je oude gewoonte.

Rookvrije zwangerschap

Lees meer over dit onderwerp op:
Rookvrij zwanger? Dat bevalt beter informatie van het trimbos instituut
Roken niet waar de kleine bij is informatie over de gevaren van tabaksrook
Rookvrijzwanger.nl je baby en jij in 7 stappen rookvrij!
Alles over alcohol, roken en drugs voor, tijdens en na de zwangerschap
Rokeninfo.nl