Waterpokken

De kinderziekte waterpokken (varicella) wordt veroorzaakt door het varicella-zoster-virus. Net als gordelroos (herpes zoster) is het een virus uit de herpesgroep.

De eerste keer dat je besmet raakt met varicella-zoster, krijg je waterpokken. Waterpokken krijg je meestal maar één keer, maar het virus blijft wel in je lichaam. Een volgende keer manifesteert het zich als gordelroos.

Het is dus belangrijk om te weten of je waterpokken hebt gehad als kind. Als dat niet geval is, moet je voorkomen dat je in directe aanraking komt met het virus: niet in de buurt van zieke kinderen komen dus. Het virus verspreidt zich o.a. door de lucht.

Het vocht in de blaasjes zit vol virus. De blaasjes drogen in tot korstjes en onder de korstjes kan zich ook virus bevinden.

Risico:
Een besmetting van de baby in de buik, kan in zeldzame gevallen leiden tot afwijkingen (misvormingen aan armen en benen, oogafwijkingen). Als de moeder de ziekte krijgt in de periode van 5 dagen voor de bevalling tot 2 dagen erna, raakt de baby besmet en moet hij behandeld worden om ernstige gevolgen te voorkomen.

Neem daarom altijd even contact met ons op!