Corona virus

Jullie hebben vast in de media al gelezen: de Coronamaatregelen worden weer wat versoepeld.

Bij de vitaliteitsecho, termijnecho en het structureel echoscopische onderzoek (SEO of 20-weken echo) mag de partner weer mee naar de echo bij het Haagse Hof. Wanneer de echo in het ziekenhuis moet plaatsvinden, mag dit ook.

Wij komen in ons werk in contact met veel zwangere vrouwen en pasgeboren baby’s. Wij geven op advies van het RIVM en de GGD daarom geen hand meer. Tevens wassen wij onze handen regelmatig of maken gebruik van handalcohol. Na iedere zwangere desinfecteren we alles in de spreekkamer en proberen zo veel mogelijk op 1,5 meter afstand de gesprekken te voeren. Dit is helaas niet mogelijk met de onderzoeken die we doen. Om de kans op besmetting van jullie maar ook ons te verkleinen, proberen we op advies van het RIVM zo min mogelijk fysiek contact te hebben, met zo min mogelijk mensen. Voor de spreekuren bij ons blijft dan ook gelden:

 • Kom niet als je verkouden bent/ hoest en/of koorts( vanaf 38˚C) hebt, dit geldt ook voor je partner en/of andere huisgenoten. Neem dan telefonisch contact met ons op en kom niet naar het spreekuur.
 • Houdt 1,5 meter afstand
 • Maak bij binnenkomst in onze praktijk je handen schoon met handalcohol
 • Kom alleen naar het spreekuur zonder partner en kinderen
 • De intake zullen we nog telefonisch doen zodat je eventueel samen met je partner het gesprek met een van ons kunt voeren
 • Bel ons wanneer je vragen hebt.

In de aankomende weken zullen wij met alle betrokken partijen in de verloskundige zorg in de Haagse regio (gynaecologen, ziekenhuizen, kraamzorg, echocentra, laboratorium, etc.) de voorgestelde versoepeling verder blijven vormgeven. Uiteraard blijft de veiligheid van jullie en ons als hulpverleners bovenaan staan. We willen het risico op besmetting immers zo laag mogelijk houden.

Wij verwachten van jullie als zwangere, dat jullie je ook houden aan de actuele maatregelen van het RIVM en de GGD om de kans op overdracht van het virus te verkleinen:

 • Was je handen regelmatig
 • Hoest en nies in de binnenkant van je elleboog
 • Gebruik papieren zakdoekjes en gooi deze direct weg
 • Desinfecteer je handen met de handalcohol die we hebben staan
 • Geen handen schudden
 • Houdt 1,5 meter afstand
 • Volg de actuele maatregelen van het RIVM op

Deze maatregelen gelden voor alle virussen die griep en verkoudheid kunnen veroorzaken. Het is dus altijd belangrijk om deze op te volgen.

 

FAQ

Moet een zwangere vrouw zich extra zorgen maken?

Nee. Infectie met het virus heeft hetzelfde verloop als bij vrouwen die niet zwanger zijn. Voor zover bekend is er geen verhoogde kans op een miskraam of aangeboren afwijkingen door infectie met dit virus. De gevolgen van een infectie met COVID-19 lijken bij een zwangere vrouw niet anders voor het kind en de moeder dan bij andere infectieziekten die koorts veroorzaken.

Bron: RIVM

Is het Coronavirus overdraagbaar op de ongeboren baby tijdens de zwangerschap?

In het medische vakblad The Lancet verscheen een kleinschalige studie over negen zwangere vrouwen met COVID-19. Ook het vruchtwater, borstvoeding en het bloed in de navelstreng werden getest. De belangrijkste voorlopige conclusie is dat het erop lijkt dat het virus niet in de buik al overdraagbaar is (geen sprake van verticale transmissie).

In Nederland wordt ook het aantal zwangeren met een positieve test op COVID-19 bijgehouden. Bij 8 al bevallen vrouwen werden aanvullend microbiologische onderzoek gedaan na de bevalling met kweken van het vruchtwater, uit de vagina en van de placenta. Bij 1 vrouw was de vaginale kweek positief voor COVID-19.

Geen van alle pasgeborenen (49) werd positief getest op COVID-19.

Bron:

 • NethOSS-Perined (NVOG.nl 15 mei 2020)
 • https://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736%2820%2930365-2/fulltext

Wat is het risico van het virus voor pasgeboren baby’s?

Dat COVID-19 waarschijnlijk niet overdraagbaar is via de navelstreng, wil dat niet zeggen dat pasgeboren baby’s niet ziek kunnen worden. De ziekte is namelijk overdraagbaar door lichamelijk contact. Hygiënemaatregelen zijn hier wederom belangrijk.

Mag ik borstvoeding geven wanneer ik denk dat ik COVID-19 heb?

Je kunt borstvoeding geven als je (mogelijk) bent besmet het COVID-19. Borstvoeding heeft veel voordelen. Daarom moedigen we moeders aan om moedermelk te blijven geven als zij zich goed genoeg voelen. Belangrijk is wel dat de moeder de handen goed met water en zeep wast en hoest of niest in de elleboog. Moeders die te ziek zijn, kunnen proberen de moedermelk af te kolven en op een andere manier geven. Let er op om de fles of borstkolf goed schoon te maken na gebruik. Het is wel mogelijk om de baby te besmetten als je zelf besmet bent. Je kunt overwegen om (gekolfde) voeding door een gezond persoon te laten geven.

Van alle pasgeborenen in Nederland van positief geteste moeders kregen er 31 borstvoeding. Bij geen van deze kinderen werden problemen beschreven.

Bron:

 • NethOSS-Perined (NVOG.nl 15 mei 2020)
 • RIVM

Ik wil in het ziekenhuis bevallen. Moet ik me al zorgen maken?

Je kunt in de regio Den Haag gewoon in het ziekenhuis bevallen. Wij vragen je wel om bij de bevalling maar 1 persoon mee te nemen voor de begeleiding.

Wat is het advies voor de kraamvisite?

Het is belangrijk dat de kraamvisite zich houdt aan de hygiënemaatregelen, zoals hierboven beschreven. Laat mensen die zich ziek voelen pas langskomen wanneer ze minimaal 24 uur klachten vrij zijn.

Bron: RIVM

Ik ben zwanger en werk op een kinderdagverblijf, een basisschool of BSO, kan ik nog werken?

Als het voor je werk niet lukt om 1,5 meter afstand van anderen te houden, dan moet je vanaf het derde trimester (28 weken) ander werk doen waarbij je de afstand wel kan houden. In overleg met de bedrijfsarts wordt dan vervangend werk gezocht. Dit geldt dus ook voor pedagogisch medewerkers en leraren.

Wanneer moet ik met jullie contact opnemen?

Wanneer je vragen hebt over COVID-19 mag je altijd met ons contact opnemen.

Verder moet je ons altijd bellen:

 • Je hevig misselijk bent in het begin van de zwangerschap en je alles uitspuugt.
 • Je meer dan 20 weken zwanger bent en klachten hebt die te maken kunnen hebben met een hoge bloeddruk. Deze klachten kunnen zijn: hevige misselijkheid, hoofdpijn die niet weg gaat met paracetamol, pijn in je bovenbuik, plotseling veel vocht vasthouden, sterretjes zien of pijn tussen je schouderbladen
 • Je vanaf 28 weken de baby niet of niet goed voelt bewegen
 • Bij vaginaal bloedverlies of vaginaal vochtverlies (anders dan afscheiding)
 • Bij koorts boven de 38 graden
 • Ben je voor de 37 weken en heb je buik of rugpijn die komt en gaat.