Corona virus

Zoals iedereen inmiddels weet zijn er steeds meer besmettingen van het Corona virus in Nederland. Om een verdere verspreiding te voorkomen leggen het RIVM en de GGD beschermende maatregelen op.

Wij komen in ons werk in contact met veel zwangere vrouwen en pasgeboren baby’s. Wij geven op advies van het RIVM en de GGD daarom geen hand meer. Tevens wassen wij onze handen regelmatig of maken gebruik van handalcohol.

Wij verwachten van jullie als zwangere, dat jullie je ook houden aan de actuele maatregelen van het RIVM en de GGD om de kans op overdracht van het virus te verkleinen:

  • Was je handen regelmatig
  • Hoest en nies in de binnenkant van je elleboog
  • Gebruik papieren zakdoekjes en gooi deze direct weg
  • Geen handen schudden
  • Volg de actuele maatregelen van het RIVM op

Deze maatregelen gelden voor alle virussen die griep en verkoudheid kunnen veroorzaken. Het is dus altijd belangrijk om deze op te volgen.

Spreekuur en verdenking corona?

Heb je koorts (meer dan 38⁰ Celcius) en/of luchtwegklachten (zoals hoesten of kortademigheid) en/of verkoudheid, neem dan telefonisch contact met ons op en kom niet naar het spreekuur. 

Kom alleen naar het spreekuur zonder partner en eventueel kinderen.

We zullen de spreekuren aanpassen, hiervan brengen we je persoonlijk op de hoogte.

Wij houden de berichtgeving van het RIVM en de GGD nauwlettend in de gaten en mochten er nieuwe adviezen komen, zullen we jullie hierover informeren.

FAQ

Moet een zwangere vrouw zich extra zorgen maken?

Nee. Infectie met het virus heeft hetzelfde verloop als bij vrouwen die niet zwanger zijn. Voor zover bekend is er geen verhoogde kans op een miskraam of aangeboren afwijkingen door infectie met dit virus. 

Is het Coronavirus overdraagbaar op de ongeboren baby tijdens de zwangerschap?

In het medische vakblad The Lancet verscheen een kleinschalige studie over negen zwangere vrouwen met COVID-19. Ook het vruchtwater, borstvoeding en het bloed in de navelstreng werden getest. De belangrijkste voorlopige conclusie is dat het erop lijkt dat het virus niet in de buik al overdraagbaar is (geen sprake van verticale transmissie).

https://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736%2820%2930365-2/fulltext

Wat is het risico van het virus voor pasgeboren baby’s?

Dat COVID-19 waarschijnlijk niet overdraagbaar is via de navelstreng, wil dat niet zeggen dat pasgeboren baby’s niet ziek kunnen worden. De ziekte is namelijk overdraagbaar door lichamelijk contact. Hygiënemaatregelen zijn hier wederom belangrijk.

Ik wil in het ziekenhuis bevallen. Moet ik me al zorgen maken?

Op dit moment kan iedereen die dat wil nog in het ziekenhuis bevallen. Ook in Brabant zijn er nog geen problemen. We proberen ons natuurlijk wel voor te bereiden op eventuele noodscenario’s binnen de regio Den Haag.

Wat is het advies voor de kraamvisite?

Het is belangrijk dat de kraamvisite zich houdt aan de hygiënemaatregelen, zoals hierboven beschreven. Laat mensen die zich ziek voelen pas langskomen wanneer ze minimaal 24 uur klachten vrij zijn.

Bron: https://www.rivm.nl/coronavirus/covid-19