Informatie – Preconceptie

Preconceptie betekent de tijd liggend tussen het overwegen en het ontstaan van een zwangerschap.

Het werkgebied van de verloskundigen breidt zich inmiddels ook uit naar de preconceptionele periode. Wanneer wij als verloskundigen jou al vóór je zwangerschap weten te bereiken, kunnen we je in een zogeheten “preconceptioneel consult” en ook wel “kinderwensspreekuur” genoemd, voorlichting geven over diverse onderwerpen m.b.t. zwanger raken, leefstijl, risicofactoren en eventuele vragen van jou beantwoorden. Op die manier kunnen eventuele risico’s juist in de kwetsbare periode rond de conceptie worden voorkomen of verminderd.

Denk daarbij aan:

  • gezond leven – al ruim vóór de bevruchting
  • het belang van foliumzuur
  • vruchtbaarheid (timing, eitjes en zaadjes)
  • erfelijke aandoeningen
  • als het niet lukt (verminderde vruchtbaarheid of onvruchtbaarheid)

Informatie over onder andere deze onderwerpen kun je vinden in ons Preconceptie ABC.

Andere preconceptie issues zijn misschien vragen in de trant van “durf ik met de ziektes die in onze familie voorkomen wel aan een zwangerschap te beginnen?” of “hoe veilig is een zwangerschap voor vrouwen met epilepsie?”. Kijk voor meer informatie ook eens op de site van het erfocentrum.

Op de volgende site vind je een persoonlijke test die je online kunt invullen om te zien of er problemen te verwachten zijn bij het zwanger raken of tijdens een eventuele zwangerschap. Afhankelijk van de antwoorden die je invult, krijg je nuttige tips. Zie www.zwangerwijzer.nl.

Wij zouden het erg fijn vinden als je ook de vragenlijst op www.zwangerwijzer.nl invult.
Het invullen van de anonieme vragenlijst duurt circa 15 minuten. Na het beantwoorden van de vragen krijg je een overzicht van je antwoorden en meer informatie over eventuele risico’s. Je kunt van dit overzicht een printje maken en die meenemen naar het kinderwensspreekuur, en/of direct e-mailen naar ons e-mailadres info@kortekaas-verloskundigen.nl, zodat wij voordat je langs komt al over die informatie beschikken.

Hoe zit het ook weer met eicellen, ovulatie en de menstruatiecyclus, wat is “zwak zaad”, kan je zwanger worden als je suikerziekte hebt? Voor dergelijke vragen ga naar www.strakszwangerworden.nl, een duidelijke en informatieve site.

" Labor is the only blind date where you know you will meet the love of your life "

" The moment the child is born, the mother is also born "

" You cannot buy happiness. Happiness is born "

" A baby is born with a need to be loved - and never outgrows it "

" A child is a love that lasts a lifetime "

" Sometimes the littlest things take up the most room in your heart "

" A new baby is like the beginning of all things - wonder, hope a dream of possibilities "