Gefeliciteerd!

Je bent zwanger en dat is een heel bijzondere gebeurtenis. Van harte gefeliciteerd!
Wij adviseren je zo snel mogelijk contact op te nemen met de praktijk.
Je hoeft dus niet te wachten todat je een bepaald aantal weken zwanger bent.
Een verwijzing door je huisarts is hiervoor niet nodig.

Grote veranderingen

Zwangerschap is een volkomen natuurlijk proces. Het is ook een periode van grote lichamelijke en emotionele veranderingen. Elke vrouw ervaart deze anders. Sommige vrouwen voelen zich negen maanden lang beter dan ooit, andere hebben klachten zoals misselijkheid, rugpijn, brandend maagzuur of moeizame ontlasting. Het zijn gebruikelijke zwangerschapsklachten die bij iedere vrouw en bij elke zwangerschap verschillen. De ene vrouw kan haar werk voortzetten tot vier of zes weken voor de uitgerekende datum, de andere zal al eerder haar werkzaamheden moeten aanpassen in verband met klachten.

Ook in emotioneel opzicht verandert er veel. Voor de meeste vrouwen en hun partners is een zwangerschap een blijde gebeurtenis, maar soms zijn er ook zorgen over de relatie, werk, geld, het verloop van de zwangerschap of andere zaken.
Zie ook vroege zwangerschapstekenen.

Helaas kan het je overkomen dat je onaangenaam verrast wordt door bloedverlies in de eerste weken van de zwangerschap. Hoe kort de zwangerschap ook mag zijn, neem dan altijd contact met ons op. Wij zullen dit altijd serieus nemen en je hierin begeleiden.

Veel vragen

Ongetwijfeld heb je veel vragen over de zwangerschap en controles.
Welk onderzoek kun je bijvoorbeeld verwachten bij je eerste bezoek aan ons?
Vanaf wanneer kun je naar het hartje luisteren?
(vanaf 12 weken: bekijk en luister hier naar een hartslagcontrole)
Welke controles worden bij volgende bezoeken gedaan? Zijn er nog andere onderzoeken? Hoe zit het met voeding, medicijngebruik, sport en werk?
Misschien wil je al wat meer weten over het werk van “moeders voor moeders“?
En is je partner ook welkom op het spreekuur?

Deze site geeft voorlichting over al deze aspecten. Om je wegwijs te maken in de “zwangere wereld” hebben wij een Zwangerschaps ABC samen gesteld. Heb je na het lezen nog vragen, aarzel dan niet ze bij een volgend bezoek aan ons te stellen.